Login to your account

Username *
Password *

PIDÄ KATSE TULEVAISUUDESSA, NIIN SAAT IAM-HANKINNASTASI TÄYDEN HYÖDYN IRTI

IAM-järjestelmiä (kuten muitakin tietojärjestelmiä) myydään ominaisuuslistoilla, uutuuksilla, automaatiolla, näkymillä ja tietysti luotettavuuden mielikuvilla. Kaikki nämä ovat luonnollisesti tärkeitä ja tarpeellisia. Tosielämässä kuitenkin joudutaan usein tekemään kompromisseja. Kun organisaatiossa ollaan ottamassa käyttöön IAM-ratkaisua ensimmäistä kertaa, on pystyttävä hahmottamaan se polku, joka vain on kuljettava. Kaikkea ei voi saavuttaa heti, vaan oppimiskäyrä on hoidettava. Tämä tietysti asettaa vaatimuksia sekä hankinnalle, että käyttöönotto- ja jatkoprojekteille. Mikä on riittävä ensivaiheen minimitaso, kuinka varmistetaan kyvykkyys jatkokehitykseen ja tulevatko järjestelmän rajat vastaan jossain vaiheessa?


ASETA TAVOITTEET KORKEALLE JA PIDÄ NE SIELLÄ

Eri organisaatiot myös suhtautuvat IAM-ratkaisuunsa eri lähtökohdista. Jotkut asettavat tavoitteen jo alun perin suhteellisen korkealle ja pyrkivät määrätietoisesti siihen, kun taas toiset ”tyytyvät” 80-20 -henkiseen sääntöön: kunhan suurimmat massat hoituvat. Joskus on kuitenkin havaittavissa, että edellä mainittu tyytyminen tapahtuu vahingossa. Alun perin tavoite oli kova ja asetettiin käyttöönotolle sopivan realistinen minimitaso. Käyttöönoton jälkeen suuremmat tavoitteet kuitenkin jäivät jalkoihin, kun akuutimmat asiat veivät huomion.

Etenkin IAM:n kohdalla järjestelmän käytön laajentaminen on teknisesti suhteellisen helppoa, mutta toiminnallisesti aika vaativaa. Esimerkiksi ITSM-työkalun integrointi IAM:iin voidaan tehdä nopeasti, mutta koska tässä yhteydessä on käytävä toimintatavat läpi eri yksiköiden välillä, määriteltävä työnkulut eri käyttötapauksissa ja löydettävä ylläpitovastuulliset datalle, vaatii toteutuksen käynnistäminen kohtalaista päättäväisyyttä.


KEHITÄ JATKUVASTI JA HYÖDYNNÄ TOIMITTAJAKUMPPANIASI KEHITYSTYÖSSÄ

Sama ryhtymisen vaikeus voi ilmetä myös muissa tilanteissa. Pääsääntö jokaisessa organisaatiossa kuitenkin on, että nykyprosessit toimivat. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Yritys X Oy:n ulkoiset työntekijät pääsevät tekemään juuri sen mitä heidän tarvitsee. Tapa ei ehkä ole kaikkein tietoturvallisin ja hallituin, mutta toimiva. Systemaattisen prosessin ja IAM-ratkaisun tuominen tähän maailmaan vaatii useiden eri tahojen sitoutumisen. Lisäksi ratkaisusta riippumatta etenkin aluksi uusi toimintatapa tuntuu työläältä. Ja kuka kaiken taustalla tehtävän ylläpitotyön hoitaa? Ja sitten sekä käyttöönotto- että ylläpitotyö vieläpä maksavat rahaa.

Näin IAM-toimittajan näkökulmasta ainut tapa jatkuvaan kehittymiseen on pitää asia esillä. Hyvä keino tähän on tehdä systemaattinen suunnitelma sille, millä tavalla IAM:n kehittämistä tullaan jatkamaan. Ja sitten hakea johdolta suunnitelmalle prioriteetit ja päätökset. Eri IAM-ratkaisuilla on tietysti omat vahvuutensa, mutta käytännössä tilanteet, missä itse järjestelmä rajoittaa hyötyjen saamista tai käytön laajentamista, ovat hyvin harvassa. Olennaista on hyvä kumppanuus toimittajan kanssa, mikä johtaa molemminpuoliseen luottamukseen ja kehitysmyönteiseen ilmapiiriin. Ja tietysti toimiviin ratkaisuihin.

 

Henrik Nykänen
Senior Consultant, IAM
+358 45 676 1980
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Telia United Identity kerää, hallinnoi ja hyödyntää identiteetti- ja käyttövaltuustietoa älykkäästi. United Identityn avulla hallinnoit keskitetysti ja turvallisesti vakituisten ja tilapäisten työntekijöiden, kumppaneiden, asiakkaiden tai jopa esineiden sekä asioiden käyttövaltuuksia organisaatiosi resursseihin.

Haluatko kuulla lisää tai nähdä demon? Ota yhteyttä Henkkaan tai jätä soittopyyntö.

PYYDÄ YHTEYDENOTTOA

 

Lue lisää aiheesta:

Älykäs käyttövaltuushallinta turvaa yrityksesi resurssit keskitetysti

 

 

SOITA MEILLE

Vaihteemme vastaa ma-pe klo 8-16

+358 20 401 

Puhelun hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min. Ulkomailta soitettaessa ko. ulkomaanpuhelumaksu.

LÄHETÄ VIESTI

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Täytä tietosi ja otamme sinuun yhteyttä!

LAITA MEILI

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Laita meille meiliä ja palaamme asiaan!