Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa evästeistä saat tietosuojalausunnostamme.

Web-sisällön esitys

Case: Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskus

Tieteelle 3,5 petatavua lisää tilaa - Telia Cygate uudistaa Helsingin yliopiston tallennusjärjestelmiä.

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö. Tieteilijät käyttävät yhä monipuolisemmin erilaisia it-sovelluksia, kun yliopisto kilpailee maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen kanssa.

Kuten muissakin organisaatioissa, Helsingin yliopistossa kasvaa datan määrä jatkuvasti. Tietotekniikkakeskus päivittää järjestelmiään säännöllisesti, ja nyt käynnissä on tallennusjärjestelmien korvaus- ja uushankinnat yhdessä kilpailutuksen voittaneen Telia Cygaten kanssa.

"Antaa kaikkien it-sovellusten kukkia"                 

Tietotekniikkakeskus on Helsingin yliopiston erillinen laitos, jonka 240 tukihenkilöä ja asiantuntijaa muun muassa tuottavat yliopiston yhteiset it-palvelut. Heidän ylläpitämiään keskitettyjä toimintoja ovat mm. oppimisympäristöt, opinto-, henkilöstö- ja taloushallinnon järjestelmät, intranet ja ryhmätyökalut sekä sähköposti.

Eri tieteenalojen käyttämät sadat, ellei tuhannet, it-sovellukset asettaisivat it-väen ja tekniikan koetukselle, jos kokonaisuus yritettäisiin mahduttaa yhteen hallittavaan muottiin. Niinpä tietotekniikkakeskuksen atk-erikoistutkija Visa Rausteen mukaan kontrolloidun ympäristön sijaan ylläpidetään joustavaa järjestelmää, joka taipuu kaikkien tahojen tarpeisiin.

– Monitieteisyys näkyy it:n moninaisuutena, sillä yksiköillä ja laitoksilla on käytössään hyvin erilaisia it-pohjaisia ratkaisuja. Tarjoamme heidän käyttöönsä muun muassa virtuaalipalvelimia ja levytilaa, joita he itse hyödyntävät tarpeidensa mukaan. Siksi järjestelmältä vaaditaan todellista joustavuutta, Rauste kuvailee.

Kriittinen tieto talteen

Rausteen mukaan tietotekniikkakeskus tekee tallennusjärjestelmien korvaus- ja uushankintoja määräajoin. Telia Cygate voitti kesällä 2014 tallennusjärjestelmien puitesopimuksen kilpailutuksen NetApp-teknologiaan pohjautuvilla ratkaisuilla. Ensimmäinen sopimuskausi on vuoden mittainen, jonka jälkeen osapuolet voivat jatkaa sopimusta vuosi kerrallaan vuoteen 2018 asti.

– Kaiken kaikkiaan tarpeemme käsittää useiden eri palvelimien käyttämät SAN- ja NAS-levyjärjestelmät, näihin olennaisesti liittyvät palvelut, laajennukset, liitännät ja lisenssit, Rauste listaa sopimuksen sisältöä.

Lisäksi Telia Cygate tarjoaa levyjärjestelmiin liittyviä lisäpalveluita ja ratkaisuja, jotka takaavat kriittisen datan varmistamisen, järjestelmien skaalautuvuuden sekä toimintavarmuuden ja parantavat ylläpidettävyyttä.

Ensimmäiset järjestelmät on jo otettu käyttöön, ja tietotekniikkakeskus sekä sopimukseen kuuluvat yliopiston muut yksiköt ovat ottaneet käyttöönsä jo yli 3,5 PB (petatavua) bruttotallennuskapasiteettia. Kymmeniä palvelimia on kytketty järjestelmään, ja vanhojen SAN-laitteiden data on siirretty uusiin.

Tietotekniikkakeskukselta säästyy euroja, loppukäyttäjältä minuutteja

Tilattujen tallennusjärjestelmien toimittamisesta vastaa Telia Cygaten Cloud & Data Center.

– Sopivia tallennusratkaisuja pohdittaessa on tasapainoiltava kustannusten, suorituskyvyn ja toimintavarmuuden sekä ylläpidettävyyden välillä. NetAppin teknologian etuna on se, että se mahdollistaa NAS- ja SAN-palvelujen tarjoamisen joustavasti yhdellä tallennusratkaisulla, kuvailee Tero Vainio Telia Cygaten Cloud & Data Center -ratkaisujen myynnistä.

– Homma toimii ja palvelut pyörivät kustannustehokkaasti, Rauste vahvistaa.

Hän arvioi, että loppukäyttäjille uudet tehokkaat ratkaisut näkyvät nopeampina sovelluksina ja korkeampana suorituskykynä. Tietotekniikkakeskuksen väen kannalta lisääntynyt levytila merkitsee vähempää "housekeepingiä".

– Ylläpito on kevyempää, kun emme joudu siivoamaan ja rajoittamaan levytilaa, Rauste kiittelee.

Tarve: Tallennusjärjestelmien korvaus- ja uushankinnat

Ratkaisu: NetApp-teknologiaan pohjautuvat tallennusratkaisut, jotka sisältävät useiden eri palvelimien käyttämät SAN- ja NAS-levyjärjestelmät, näihin olennaisesti liittyvät palvelut, laajennukset, liitännät ja lisenssit.

Lisätietoja: sales@teliacygate.fi

 

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja 15 muulla paikkakunnalla Suomessa. Korkeatasoinen tutkimus luo uutta tietoa, jolla koulutetaan eri aloille monipuolisia asiantuntijoita ja jota hyödynnetään yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja elinkeinoelämässä. Tietotekniikkakeskus on Helsingin yliopiston erillinen laitos, joka muun muassa tuottaa yliopiston yhteiset it-palvelut.