Login to your account

Username *
Password *

SD-WAN – TUO TULEVAISUUDEN PELASTAJA, OSA 1

Näin tätä uutta teknologiaa on hehkutettu erilaisissa artikkeleissa ja mainoslauseissa. Pelkkää hyvää, säästöjä ja parempaa SLA:ta, ottakaa heti käyttöön. Mutta onko tilanne tosiaan näin?

It depends, kuten eräs kollega sanoisi. SD-WAN tuo varmasti jotain hyvää kaikille, mutta sen hyödyt ja niiden vaikutus riippuvat suuresti yrityksestä. Minkälaiset ovat liiketoimintatarpeet, ja miten yritys on maantieteellisesti jakautunut. Missä yrityksellä on konesaleja ja kuinka niitä käytetään, ja mikä on erilaisten SaaS ja IaaS-palveluiden käyttö nyt ja tulevaisuudessa.

Minkälaisia toimipisteitä yrityksellä on, ja minkälaista joustavuutta niiden pystyttämisessä tai kapasiteetissa tarvitaan. Käsittelen tässä tekstissä SD-WAN -teknologiaa enemmän tekniseltä suunnalta.

SD-WAN on teknologiamielessä laaja käsite. Sen sisään mahtuu useita eri tapoja parantaa tai korjata WAN-verkon toimintaa, sovellusten käytettävyyttä WAN-verkon yli tai julkisen internetin yli SaaS ja IaaS -palveluihin.

Tästä syystä olisi tärkeää johtaa liiketoiminnan vaatimukset teknisiksi vaatimuksiksi, ja pitää samalla mielessä, että tietyn liiketoimintavaatimuksen saattaa pystyä ratkaisemaan useammallakin tavalla, ja järkevin tekninen ratkaisu löytyy yleensä kokonaisuuden ymmärtämällä.

SD-WAN tuo itsessään hyvin vähän täysin uusia teknisiä ominaisuuksia. SD-WAN on kuitenkin tuonut samaan laatikkoon useita aiemmin erillisinä laitteina tai tuotteina löytyviä ominaisuuksia, tehden niistä yhdessä huomattavan käyttökelpoisen kokonaisuuden, oikeastaan ensimmäistä kertaa. Ja mitä tärkeintä, tämä kaikki helposti, yhden käyttöliittymän alta siten, että koko WAN-verkko on kaikkine uusine ominaisuuksineen hallittavissa helpommin kuin koskaan.

Esimerkiksi usean yhteyden käyttäminen yhtä aikaa liikenteen kuljettamiseen. Ominaisuus on itsessään löytynyt jo pitkään jossain palomuureissa, mutta harva sitä oli ottanut käyttöön. Nyt se on merkittävä ominaisuus SD-WAN -teknologiassa. Tässäkin toteutukset vaihtelevat runsaasti. Jotkin ratkaisut antavat hyvinkin tarkasti määritellä kuinka käsitellään yksittäisiä sovelluksia kuormantasausmielessä ja ongelmatilanteissa, toisissa tämä on määriteltävissä ainoastaan ylätasolla, jos ollenkaan.

Toinen merkittävä ominaisuus on näkyvyys ja hallittavuus yhdestä paikasta. Onko ratkaisun ominaisuudet helposti käytettävissä, ja näkeekö järjestelmästä mitä verkossa oikeasti tapahtuu. Mitä tietoja juuri sinun organisaatiosi tarvitsee? Hyvin tehtynä ominaisuus mahdollistaa vikatilanteiden nopeamman havaitsemisen ja selvityksen, vähentäen siten kustannusta liiketoiminnalle.

Muita SD-WAN -teknologian alle mahtuvia ominaisuuksia ovat esimerkiksi WAN Optimointi, Forward Error Correction, erilaiset versiot SaaS-palveluiden kuten Office365-käytön optimoinnista, sekä käsittämätön määrä muita teknisiä ominaisuuksia.

Mitä näistä oikeasti tarvitset, ja mitkä olisivat niitä, jotka eivät tuo sinulle lisäarvoa? Tärkeintä on löytää vastaus siihen, minkälainen ratkaisu on asiakkaalle sopivin. Haluamalla kaiken joutuu myös maksamaan kaikesta, vaikka ongelma ratkeaisi myös paremmin sopivalla, edullisemmalla vaihtoehdolla. Tärkeintä onkin ymmärtää juuri se, ettei yksi ratkaisu sovellu kaikille.

Me Telia Cygatella olemme valinneet Ciscolta portfolioomme tästä syystä kaksi erilaista SD-WAN-teknologiaa. Meiltä löytyy Cisco Meraki-pohjainen ratkaisu, joka soveltuu suurimpaan osaan tilanteista, sekä Cisco SD-WAN (aiemmin Viptela), joka soveltuu taas vaativiin tilanteisiin, jossa ratkaisun toiminnan yksityiskohtaisempaa muokkaamista vaaditaan.

Tästä syystä on tärkeää kääntyä asiantuntevan yrityksen puoleen. Telia Cygatella on SD-WAN teknologioista kokemusta jo usean vuoden ajan, ja olemme aktiivisesti tutustuneet eri valmistajien teknologioihin sekä paperilla, että merkittävällä määrällä omaa testausta.

 Kalle Vuorimies
Business Manager, Telia Cygate Oy

Kalle on työskennellyt Telia Cygatella vuodesta 1998. Kallella on monipuolinen asiantuntemus tietoverkoista ja hän seuraa alan trendejä voidakseen ottaa testaukseen uusia teknologioita. Lisäksi Kalle on mukana valmistelemassa vaativia verkkoprojekteja asiakkaille.

 

Kysy lisätietoja

Suunnitellaan yhdessä sopiva ratkaisu tarpeisiisi.

OTA YHTEYTTÄ

 

Lue seuraavaksi:

SD-WAN – tuo tulevaisuuden pelastaja, osa 2

 

SOITA MEILLE

Vaihteemme vastaa ma-pe klo 8-16

+358 20 401 

Puhelun hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min. Ulkomailta soitettaessa ko. ulkomaanpuhelumaksu.

LÄHETÄ VIESTI

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Täytä tietosi ja otamme sinuun yhteyttä!

LAITA MEILI

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Laita meille meiliä ja palaamme asiaan!