Login to your account

Username *
Password *

Onko softatuotannon paikallisuudella merkitystä?

Tietojärjestelmämaailma on murroksessa, taas. Nyt on tapahtunut se asia, mitä on pitkään ennustettu: tietojärjestelmien tarjoaminen on siirtynyt pilveen. Google, Microsoft ja Amazon tarjoavat laajan kirjon palveluita pilvestä, mutta myös yksittäiset globaalit järjestelmätoimittajat valtaavat markkinaa. Etenkin suurimmista yrityksistä ServiceNow, Salesforce ja Workday (ITSM-, CRM- ja HR-järjestelmiä, kaikki amerikkalaisia) tuntuvat tulevan vastaan joka käänteessä. Sama ilmiö näkyy pienempien yritysten sektorissa, nimet vain voivat olla vähän vieraampia. Käyttöönotossa ja operatiivisessa vaiheessa tukena toimii yleensä paikallinen konsulttitalo.

Käyttäjien ja toimittajien toiveista totta

Samalla on päässyt tapahtumaan se, mistä sekä järjestelmien käyttäjät että toimittajat ovat haaveilleet: asiakaskohtainen räätälöinti vähenee tai poistuu, ja käytetään valmisohjelmistoa. Asiakkaiden toive on kuitenkin ollut kaksipiippuinen: toisaalta on tunnistettu räätälöinnin ongelmat, mutta toisaalta monesti päädytty siihen, että kuitenkin ”juuri meillä tämän pitää toimia näin”. Järjestelmästä ja sen kyvykkyyksistä riippuen konfigurointi- ja parametrointimahdollisuudet voivat mahdollistaa varsin pitkälle meneviä asiakaskohtaisia sovituksia. Konsultin osaamisella ja kokemuksellakin on merkityksellinen rooli tässä.

Onko nyt kaikki siis hyvin? 

Onko IT-järjestelmäpalvelukenttä löytänyt ideaalinsa? Voi olla, mutta oman IAM-järjestelmämme osalta uskomme edelleen omaan ohjelmistokehitykseen ja omaan toimituskykyyn. Myös IAM-kentässä on esillä täysin sama ilmiö, mutta kun kyse on tietynlaisesta niche -alueesta, on erilaisille lähestymistavoille tilaa. IAM-maailmassa on tunnettava asiakkaan tarve ja tyypilliset prosessit, mutta myös pystyttävä ratkaisemaan lukuisia integraatioihin, synkronointeihin ja masterdatan hallintaan liittyviä tarpeita. Tällöin ohjelmiston täydellinen tuntemus säästää kaikkien osapuolten aikaa ja vaivaa - ja tietysti rahaa. Vaikka esimerkiksi integraatiot ovat nykyisin pitkälle tuotteistettuja ja paketoituja, on jokainen integraatio silti rakennettava järjestelmäkohtaisesti johtuen järjestelmien erilaisista soveltamistavoista, siirrettävästä datasta sekä esim. järjestelmäinfraan liittyvistä syistä. Tuotteistettu rajapinta tarkoittaa nimenomaan tuotteistettua rajapintaa, ei valmista kahden tai useamman järjestelmän välistä integraatiota.

Kumppanin kompetenssi ja sitoutuminen ratkaisee

Viime kädessä kehityksen sijainti tai järjestelmän toimitusmalli eivät ole ratkaisevia asioita matkalla IT-onnelaan. Olennaisempaa on käyttöönotossa ja ylläpidossa kumppanina toimivan osapuolen osaaminen ja sitoutuminen. Onko kumppani pitkällä tähtäimellä sitoutunut tukemaan järjestelmää ja kehittämään omaa osaamistaan järjestelmän suhteen? Onko asiakkaiden elävän elämän tarpeilla vaikutusta järjestelmätuotteen kehittämiseen? Mitkä ovat järjestelmän käyttöönoton ja elinkaaren todelliset kustannukset myyntipuheiden takana? Onko kumppanilla aito kyvykkyys toimittaa ratkaisu juuri tiettyyn ympäristöön, vai joutuuko kumppani tukeutumaan päämieheen, jonka saatavuus on kyseenalainen?

 

Henrik Nykänen
Senior Consultant, IAM
+358 45 676 1980
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Telia United Identity kerää, hallinnoi ja hyödyntää identiteetti- ja käyttövaltuustietoa älykkäästi. United Identityn avulla hallinnoit keskitetysti ja turvallisesti vakituisten ja tilapäisten työntekijöiden, kumppaneiden, asiakkaiden tai jopa esineiden sekä asioiden käyttövaltuuksia organisaatiosi resursseihin.

Haluatko kuulla lisää tai nähdä demon? Ota yhteyttä Henkkaan tai jätä soittopyyntö.

PYYDÄ YHTEYDENOTTOA

 

Lue lisää aiheesta:

Älykäs käyttövaltuushallinta turvaa yrityksesi resurssit keskitetysti

 

 

SOITA MEILLE

Vaihteemme vastaa ma-pe klo 8-16

+358 20 401 

Puhelun hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min. Ulkomailta soitettaessa ko. ulkomaanpuhelumaksu.

LÄHETÄ VIESTI

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Täytä tietosi ja otamme sinuun yhteyttä!

LAITA MEILI

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Laita meille meiliä ja palaamme asiaan!