Login to your account

Username *
Password *

5G ja WiFi6 tappeli, kumpi voitti?

Viime aikoina on kehitelty otsikon mukaista kahden teknologian välistä taistelua. Mutta kummasta tulee voittaja?

WiFi-rintamalle on tulossa uusi teknologia, 802.11ax, tai kansanomaisemmin WiFi6. Kun aiemmat uudet WiFi-standardit ovat keskittyneet nopeuden nostamiseen, on WiFi6-standardissa pyritty ratkaisemaan ongelmia, joita syntyy kun useampi käyttäjä on saman tukiaseman lähellä. Vanhat standardit eivät ole toimineet tilanteessa, jossa suuri määrä päätelaitteita on jutellut aktiivisesti yhdelle tukiasemalle häiriten toisiaan, esimerkiksi toimitotiloissa tai suurissa urheilutapahtumissa. Etenkin reaaliaikainen liikenne, näkyvimpänä (tai kuuluvimpana) VoIP-puhelut, ovat olleet kärsijöinä. Nyt tuohon on tuotu erilaisia teknisiä ratkaisuja, joissa on lainattu matkapuhelinstandardien elementtejä. Yksittäinen laite saa nyt varattua kaistaa, ja VoIP-puhelun datapaketit pääsevät WiFi-verkon yli juuri silloin kun sille on tarvetta.

Samaan aikaan puhelinoperaattorit mainostavat 5G-teknologiaa, joka lisää datasiirron nopeutta, ja joka joissakin puheissa tekee WiFi-teknologiasta turhan. Kaikki data ja puhelut voidaan jatkossa hoitaa yhdellä langattomalla teknologialla, oltiin sitten töissä blogia kirjoittamassa, kotona Netflixin uusinta sarjaa katsomassa, ulkomailla tai kesämökin laiturilla makaamassa. Miksi ihmeessä läppärin pitäisi hyppiä verkkoteknologiasta toiseen, kun yksi ratkaisee kaikki yhteystarpeet.

Onneksi kommunikointi ja tilanne ei oikeasti ole näin mustavalkoista. Molempien teknologioiden osalta asiantuntijat ymmärtävät, että erilaisiin tilanteisiin valitaan siihen parhaiten soveltuva teknologia. Ja palatakseni otsikon kysymykseen, molemmat voivat olla voittajia. Sopivin teknologia vaatii kuitenkin osaamista ja kokemusta. Tarpeet saattavat olla hyvinkin erilaisia eri yrityksillä, ja sitä varten kannattaakin kontaktoida meitä Telia Cygaten asiantuntijoita.

 Kalle Vuorimies
Business Manager, Telia Cygate Oy

Kalle on työskennellyt Telia Cygatella vuodesta 1998. Kallella on monipuolinen asiantuntemus tietoverkoista ja hän seuraa alan trendejä voidakseen ottaa testaukseen uusia teknologioita. Lisäksi Kalle on mukana valmistelemassa vaativia verkkoprojekteja asiakkaillemme.

 

Kysy lisätietoja

Suunnitellaan yhdessä sopiva ratkaisu tarpeisiisi.

OTA YHTEYTTÄ

 

 

 

 

SOITA MEILLE

Vaihteemme vastaa ma-pe klo 8-16

+358 20 401 

Puhelun hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min. Ulkomailta soitettaessa ko. ulkomaanpuhelumaksu.

LÄHETÄ VIESTI

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Täytä tietosi ja otamme sinuun yhteyttä!

LAITA MEILI

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Laita meille meiliä ja palaamme asiaan!