Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa evästeistä saat tietosuojalausunnostamme.

Blogit

Takaisin

Oivalletaanko verkkosi uudestaan?

Entäpä jos lähiverkkoasi voisi verrata itse ajavaan autoon, joka oppisi koko ajan itsenäisesti ajamaan? Ja vieläpä paremmin ja turvallisemmin? Auto lähtisi tehtaalta tyhjänä oppien ensin ajamaan itsestään. Sitten se oppisi omistajiensa päivärutiinin ja olisi odottamassa kyytiintulijoita oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, pyytämättä ja yllättäen.

Maailman suurimman verkkolaitevalmistajan Cisco Systemsin kesällä lanseeraama Oivaltava Verkko -konsepti on alan kiinnostavimpia lanseerauksia muutamaan vuoteen. Kyseessähän on, vähän yksinkertaistaen, ohjelmisto-ohjattu ja edistyneitä tietoturvaratkaisuja sisältävä lähiverkkoratkaisu, mihin uusien laitteiden lisääminen käy jopa täysin automaattisesti. Lisäksi koko konsepti on "turboahdettu" itseoppivalla analytiikkapaketilla, joka kerätä verkosta kaiken mahdollisen datan verkon toimivuudesta. Siis mitä enemmän verkkoa käyttää, sitä paremmaksi se tulee. Ja parempi voi tarkoittaa esimerkiksi tärkeiden sovellusten sujuvampaa toimivuutta, tietoturvan paranemista tai helppoutta kytkeä verkkoon uusia laitteita.

Ohjelmisto-ohjattu lähiverkko näyttää kyntensä, kun verkkoon liitettyjen laitteiden määrä kasvaa

Ohjelmisto-ohjatuista (software defined network) verkoista on puhuttu jo useampi vuosi ja erityisesti konesaleissa ne ovat jo arkipäivää. Harvan yrityksen lähiverkko on kuitenkaan vielä ohjelmisto-ohjattu. Ohjelmisto-ohjautuvuus tarjoaa heti useita etuja: uudet verkkolaitteet voivat "ilmoittautua" verkkoa ohjaavalle kontrollerille ja voivat saada konfiguraationsa eli toimintaohjeensa automaattisesti. Vastaavasti uudet verkkoon liitettävät päätelaitteet voidaan käsitellä kontrollerilla kukin omalla tavallaan automaattisesti. Tällaisesta on hyötyä verkon operoinnissa jo nykyisilläkin verkkolaitteilla ja päätelaitteilla. Erityisen hyödyllistä automatiikka tulee olemaan jatkossa, kun verkkoon liitettyjen laitteiden määrä kaikkialla kasvaa. Yhä useammin verkkoon aletaan kytkeä perinteisten IT-laitteiden (kuten tietokoneiden tai tulostimien) lisäksi kaikkia muitakin laitteita kuten kulunvalvontaa ja kameravalvontaa, valaistusta ja taloautomatiikkaa, tai vaikkapa erityksen tuotantoon tai prosesseihin liittyviä erilaisia sensoreita. Silloin ohjelmisto-ohjattu automatisoitu verkko pääsee näyttämään kyntensä.

Viipaloi verkkosi ja nosta tietoturva uudelle tasolle

Konsepti ei ole mielenkiintoinen pelkästään ohjelmisto-ohjautuvuuden takia. Uutta on myös mahdollisuus nostaa yrityksen tietoturva uudelle tasolle. Verkko voidaan helposti esimerkiksi "viipaloida" moneen eri osaan eli ns. virtuaaliverkkoon. Näiden luonti ja muutokset tapahtuvat helposti yhdestä käyttöliittymästä muutamalla klikkauksella koko verkkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdollisesti yhdelle yrityksen tietokoneelle livahtanut pöpö ei pääsekään enää saastuttamaan kaikkia muita tietokoneita tai tukkimaan ja häiritsemään koko yrityksen verkkoliikennettä. Liikennöinti on sallittu vain niiden laitteiden välillä, mikä on tarpeellista. Erityisen mielenkiintoista on myös mahdollisuus tunnistaa haitallinen liikenne jopa salatusta liikenteestä ja tämä vieläpä purkamatta salausta! Ja jos ja kun haitallista liikennettä havaitaan, voidaan saastunut tietokone nopeasti eristää muusta verkosta ja jälleen kerran helposti ja nopeasti.

Keinoäly analysoi ja hienosäätää verkkoasi

Kun kaikki yllä mainittu integroidaan yhdeksi kokonaisuudeksi ohjattavaksi kokonaisuudeksi ja kylkeen laitetaan vielä itseoppiva analytiikkamoottori, aletaan puhua jo todella mielenkiintoisesta kokonaisuudesta. Analytiikkamoottori kerää kaiken mahdollisen valvontatiedon verkkolaitteiden hyvinvoinnista tai liikennemääristä tai -tyypeistä ja -suunnista ja kerätty data pyöräytetään oppivan keinoälyn läpi.
 
Mullistavaa konseptissa on siis automatiikka ja tietoturva, jotka varmasti tuovat sekä kustannussäästöjä ja pienentävät yrityksen liiketoiminnan jatkuvuutta uhkaavia riskejä. Mielestäni kiinnostavinta on kuitenkin verkon telemetriikan takaisinkytkentä, siitä keinoälyllä tehtävät analyysit, ja kyky viedä näistä nousevat havainnot saman tein takaisin verkkoon tarpeellisina hienosäätöinä.
 
Ota yhteyttä, niin oivalletaan verkkosi uudestaan!

 
Antti Rajala
Liiketoimintajajohtaja, Network & Security
antti.rajala@cygate.fi
 
Antti on ollut Cygaten palveluksessa vuodesta 2012 ja toimii tällä hetkellä Network ja Security -alueen liiketoimintajohtajana. Kokemusta on kertynyt myynnistä, lukuisista kehitysprojekteista sekä liiketoiminnan johtamisesta. Antti on innokas asiakkaiden edun puolestapuhuja ja intohimona onkin yhdistää teknologiaa ja palveluja siten, että lopputulos aidosti tuottaa arvoa asiakkaille.