Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa evästeistä saat tietosuojalausunnostamme.

Blogit

Takaisin

It-alan kuuma peruna SD-WAN rantautui Suomeen

SD-WAN on tällä hetkellä tietoverkkopuolen uusinta uutta. SD-WAN (Software Defined Wide Area Network eli ohjelmisto-ohjattu laajaverkko) on tehnyt tuloaan maailmalla parin vuoden ajan ja nyt pinnan alla kuplii Suomessakin. Odotukset ovat kovat ja mediassakin on otsikoitu luvatuista säästöistä (Lue Tivin artikkeli). Julkisia SD-WAN-caseja ei vielä liene maassamme, mutta uskon että meidän lisäksi joku muukin hauduttelee ensimmäisiä pilotteja.

Meidän uunituore SD-WAN-kumppanimme on yhdysvaltalainen Silver Peak. Kuriositeettina mainittakoon, että yhteistyökuvio suomalaisen toimijan kanssa oli rapakon tuolla puolen niin kova juttu, että yhteistyötiedotteemme meni läpi peräti 130 mediassa. Kumppanuus maailman johtavan laajakaista- ja SD-WAN-verkkoratkaisujen toimittajan kanssa on tietysti meillekin upea juttu. Toisena SD-WAN kumppanina meillä on käytössä Riverbed, joka on WAN-puolen optimoinnissa ylivoimainen markkinajohtaja, ja on tulossa SD-WAN-puolellekin kovaa vauhtia. Luonnollisesti perehdymme tarkkaan myös Cygatelle tärkeän kumppanin Ciscon ratkaisuihin tällä osa-alueella.

Ensimmäinen pilotti on jo hyvässä vauhdissa: rakensimme syksyn aikana SD-WAN-ratkaisun suomalaiselle monikansalliselle yritykselle. Pilottihankkeen ensimmäinen osa on kohta onnistuneesti takana, ja teknologia näytti kyntensä: yrityksen yhden heikkolaatuisen linjan toimivuus parani ja harmia aiheuttaneet viiveet ja pakettihäviöt saatiin hallintaan. Parannukset heijastuvat loppukäyttäjien kokemukseen, joka koheni hienosti. Pääsemme toivottavasti pian kertomaan pilotista lisää.

Olen itse SD-WAN-teknologiasta hyvinkin innoissani. WAN-verkko on monesti yritysverkon kallein osa ja aika harvalla yrityksellä riittää aikaa tai rahaa erilliseen verkon käytön seurantaan ja optimointiin. Nyt käytössämme on teknologia, joka mahdollistaa verkon automaattisen ohjelmisto-ohjauksen. Otetaan kuitenkin ensin askel taaksepäin, jotta pääsette kärryille missä SD-WANin erinomaisuus oikeasti piilee.

Nykyisin suosituin yritysten WAN-verkon malli on hybridi, jossa palvelutasosopimuksin taatun mpls-verkon rinnalla tai sen varayhteytenä käytetään internetin yli luotavia vpn-tunnneleita. Hybridiverkkojen rakentelu ja ylläpito omin voimin on kuitenkin aika haastavaa ja lopputulos on usein vähän kasaan teipatun oloinen. Mitä enemmän tällaiseen hybridiverkkoon yhdistettäviä toimipisteitä on ja mitä laajemmalle alueelle ne ovat levittäytyneet, sitä enemmän tietoliikenneinsinööreillä riittää puuhaa.

SD-WAN auttaa juuri tässä kohtaa: se hoitaa laitteiden konfiguroinnin automaattisesti ja keskitetysti sekä liikenteen dynaamisen ohjauksen sovelluskohtaisesti kulloinkin parhaalle siirtotielle. SD-WANista koituu useita erilaisia hyötyjä yrityksen verkon tilanteesta riippuen. Esimerkiksi globaaleille yrityksille yksi merkittävin on luonnollisesti kustannussäästöt, kun yritysverkon kallein osa muuttuu ketteräksi ja joustavammaksi.

Oli kyseessä pienempi tai isompi WAN-verkko, toinen tärkeä, ja uskoakseni asiakkaiden näkökulmasta ehkä houkuttelevin hyöty, on hallittavuuden parantuminen: näkyvyys koko WAN-verkon toimintaan ja käyttöön parantuu huomattavasti. Lisäksi järjestelmä reagoi dynaamisesti verkon tilaan ja ongelmatilanteita varten on erilaisia automatisoituja tekniikoita.  SD-WAN kerää tietoja linjojen kunnosta ja voi ohjata kunkin sovelluksen liikenteen sen vaatimusten mukaan optimaalista reittiä pitkin. Ennustettavuus verkon käytössä paranee selvästi, ja tällöin yrityksen on helpompi reagoida asioihin rauhassa etukäteen, eikä kiireellä jälkikäteen.

Kolmas hyöty on verkon muutosten toteuttaminen aiempaa kevyemmin. SD-WANin myötä verkkoon on helppo luoda uusia toimipisteitä tai poistaa vanhoja. Lisäksi se on immuuni alla olevalle fyysiselle verkolle, minkä ansiosta riippuvuus yhdestä ja samasta operaattorista pienenee.

Uskoakseni Suomessakin ensisijainen toimintamalli tulee olemaan SD-WANin ostaminen eurooppalaiseen tapaan täytenä palveluna. Järjestelmän asentaminen ei paljon reitittimen asennuksesta eroa, mutta parhaan SD-WAN-arkkitehtuurin suunnittelu kannattaa jättää asiantuntijoiden tehtäväksi.

Kalle Vuorimies
Technical Business Manager, Cygate Oy

Kirjoittaja on työskennellyt Cygatella vuodesta 1998 ja toimii tällä hetkellä Verkkopalvelut-liiketoimintayksikön Technical Business Managerina. Kallella on monipuolinen asiantuntemus tietoverkoista ja hän seuraa alan trendejä voidakseen ottaa testaukseen uusia teknologioita. Lisäksi Kalle on mukana valmistelemassa vaativia verkkoprojekteja asiakkaille.